Imperfectly perfect

 

OM PROJEKTET
Konstprojektet är ett samarbete mellan fotografen och samhällsentreprenören Felicia Margineanu och konstnären Pernilla Pramberg som både ville göra något för att ifrågasätta samhällets skönhetsideal och normer där man ofta sexuellt objektifierar kvinnan. De bestämde sig för att göra en fotoutställning där kvinnor med olika åldrar, ursprung, storlekar och former skulle representeras. De gick ut i sociala medier där de efterlyste kvinnor som ville vara med och utmana bilden av kvinnokroppen, men också klä av sig nakna mitt på Sergels torg.

Det tog knappt två dagar tills de hade fått in så många anmälningar de behövde. Det var både vänner och okända kvinnor som hörde av sig. Många skrev och berättade varför de ville vara med, att de tyckte att det var viktigt att älska sig själv och att göra projektet tillsammans med andra kvinnor. En av modellerna var en gravid kvinna som bar på sitt första barn, som är en flicka. Hon berättar att hon vill kunna visa sin dotter att man ska vara stolt över sin kropp och att våga vara sig själv i den här världen. Två andra modeller är mor och dotter som med ett leende står bredvid varandra. Och en annan som med bestämd röst säger: Vi ska respektera våra kroppar – vi föder våra barn, de äter från oss och vi älskar med den – varför ska inte vi älska oss själva!?

Fotografierna som kommer att exponeras under denna utställning är därför viktiga utifrån ett nutidsperspektiv. Vi alla behöver prata mer om bildens betydelse och reflektera över vilka värderingar, normer eller övriga åsikter som dyker upp då vi exponeras för det som inte är normen.

Spara

Spara