Tro inte på bilden av förorten #förortenimedia i Metro Debatt

Från dagens Metro Debatt 2015-06-08
LÄS OCH DEBATTERA HÄR

förorten

Googlar man på förorten är det brinnande bilar och kriminalitet som syns. Det här brevet är till er som växer upp i dag, skriver Madeleine Opira och Felicia Margineanu från #Förortenimedia.

Till Mohammed, Daniel och Mona, 15 år:

Tro inte på bilden av förorten så som den framställs i media. När ni ser er själva i spegeln, se inte bilbränderna, stenarna, hopplösheten och utanförskapet. Det är inte ni. När ni får frågan ”Vem är du?”, böj inte på nacken.

Och ducka inte för frågan om var ni bor. Ni har rätt att vara stolta. Ni har rätt att vara fria från andras fördomar. Ni har rätt att ha framtidsutsikter. Framförallt så har ni all rätt i världen att få er historia berättad precis så som den är. En journalists kameralins fångar inte alltid er glädje, ert kamratskap och era möjligheter, frågan man kan ställa sig är då Varför ska bilden av en brinnande förort få locka mest?

Det finns många människor som brinner för en förändring. Det är många som arbetar för er framtid: organisationer, skolor, föreningar och eldsjälar. Mammor, pappor, systrar, bröder och viktigast av allt – ni själva.

Till Anton, Ali och Stina, 15 år: 

Tro inte på bilden av förorten så som den framställs i media. Barn och ungdomar från förorten som ni kommer att möta i livet är inte farliga, eller mindre värda än er.

De kanske har en mindre plånbok än er, och kanske bor i andra hus än era. Men om ni tar er förbi den färdiga föreställningen som ni har så kommer ni att märka att ni har många saker gemensamt.

De kämpar som ni med gymnasievalet och brottas med nationella prov, kanske vet de inte exakt vad de vill bli ännu. Om vi får be er att göra en sak, så är det: döm inte ut era kamrater på grund av vad ni ser i media.

Till Mohammed, Daniel, Mona och till Anton, Ali och Stina, 15 år. I slutändan är det ni som är våra framtida läsare och våra framtida journalister. Det är ni som skapar bilden av förorten och Sverige. Glöm aldrig det.

Madeleine Opira från A Million Minds

Felicia Margineanu från OhSnap! Sweden 

#Förortenimedia

damerna

You may also like

Leave a comment